Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
foto Ciprian Duică

Balul sinucigașilor

Un text de Josiane BALASKO, Marie-Anne CHAZEL, Christian CLAVIER, Gérard JUGNOT,  Thierry LHERMITTE și Bruno MOYNOT

 

Preambul:

La bâlciul de la Babadag, a ajuns odată un imens scrânciob vechi, din lemn. Pe el se urcau tinerii să învârtă roata manejului de care erau agățate lanțurile leagănelor. Sus, la vreo zece metri înălțime, flăcăii mergeau cu picioarele goale pe spițele unei roți mari de lemn, exact cum fac hamsterii (cu diferența că aceasta era la orizontală). M-am  descălțat și m-am urcat și eu, ca să fac pe bărbatul cu cei mari.

 

Regia spectacolului Balul sinucigașilor îi aparține lui Iulian Furtună, cel care, marcat de halucinanta întâmplare din copilărie, e dă un titlu impregnat de umor negru  piesei pe care o regizează.

În Franța, spectacolul a purtat numele „Père Nöel est une Ordure” și a avut un succes imediat după premiera din 1979, făcându-i celebri pe toți cei șase actori ai trupei Splendid, autori și interpreți. În 1982, a fost turnat și filmul cu același titlu, având aceeași distribuție. Pelicula s-a bucurat de un succes enorm, a avut mulți fani în rândul publicului francez, iar foarte multe replici culte din acest film sunt în circulație, unele făcând încă parte din clișeele și limbajul curent al francezilor.

 

Cum ai comenta semnificația titlului, mai pe larg?

Piesa am numit-o „Balul sinucigașilor”, plecând de la imaginea pe care mi-a inspirat-o cercul ritmic vicios (ronda fatalistă?) în care se învârt cele șase personaje ale piesei. Personajele se îmbarcă unul câte unul, ca într-un carusel, care accelerează și aruncă personajele unul după altul, explozia finală pulverizând, la propriu, această lume pe cât de inocentă și naivă, pe atât de coruptă de mecanica societății. Prinși în roata vieții, în forța unei mașini implacabile și nemiloase pe care o creează însăși societatea cu regulile ei de timp și de relații, unii vor fi ejectați, pluverizați, iar alții decid pentru ei înșiși momentul când să încerce evadarea.

Mici secrete din spectacol? Ce ne poți dezvălui înainte de premieră?

Cele șase personaje bine conturate, ca ieșite dintr-un desen animat, vor evolua într-un birou, decor unic. Ca într-o sală de bal, câteodată chiar acompaniați de muzică, vor ieși complet din realitate spre zone fantastice, inspirate de visele și de frustrările fiecărui personaj. În mijlocul acestei forfote ritmate și bine programate, un al șaptelea personaj intervine între secvențe sau chiar le și întrerupe câteodată realitatea, pentru a bascula scena într-o lume paralelă. E Maestrul de Ceremonii (primul sinucigaș din serie).

Forța gestului și a atitudinilor, ritmurile interioare ale viitoarelor personaje, acestea vor fi, deci, primele noastre ingrediente, sursa primelor noastre abordări creative.

                                                                                                                                                                                        (Mirela Rădulescu, în dialog cu Iulian Furtună)

 

Iulian Furtună combină arta gestului, mima și pantomima, magia și marile iluzii, marioneta și teatrul, dansul și muzica live, în genuri noi de spectacol: comedii magice, performance holografic, etc.

 

Regizor, director artistic și creator de evenimente inedite și surprinzătoare, Iulian Furtună e prezent de peste 20 de ani în teatre dramatice și muzicale importante, săli de concerte, festivaluri, dar și pe platourile de televiziune, unde pune în scenă și joacă frecvent în programe de divertisment, pentru televiziuni ca France2 și Canal+.

 

Pentru dosarul complet de prezentare, daţi click aici.

 

Reprezentații