Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

URSUL

de Anton Pavlovici Cehov
Producție a Teatrului de Stat, Constanța, România

        

 

Luni, 17 octombrie, ora 18.00
Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu

Distribuţia:

Grigori Stepanovici Smirnov: Marius Bodochi

Elena Ivanovna Popova: Dana Dumitrescu

Luka: Marian Adochiței


 

„Pentru mine, Ursul nu este numai o farsă, aşa cum a numit-o însuşi Cehov. De fapt, şi această denumire trebuie înţeleasă în sensul în care sub titlul uneia din marile lui piese, Pescăruşul, Cehov scrisese comedie.

Ironii subtile ale unui geniu. Ursul, în viziunea mea, este o piesă despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. O tragi-comedie.

Toată acţiunea se petrece în timp real şi e fascinant să vezi cum o umanitate dezlănţuită trece prin toate stările posibile în doar o oră de viaţă. O viaţă concentrată şi minunat de nuanţată.

O comedie umană ce-ţi lasă un gust dulce-amar.

Astăzi, când trăim atât de rapid şi de intens, iar viaţa trece pe lângă noi în ritm alert, această bijuterie cehoviană ne tulbură pe toţi cu cinismul ei ascuns.”

Felix Alexa, regizor

Ursul este o piesă scurtă a lui Cehov, care a fost jucată la București, la Comedie, în combinație cu Poiana boilor. Felix Alexa s-a încumetat să monteze un spectacol numai cu această piesă, în care Cehov schițează două tipuri de personaje: văduva neconsolată până la noi ordine, un fel de femeie îndărătnică până își întâlnește, ca să mă exprim astfel, nașul (…) Grigori Stepanovici, bărbatul fără maniere și violent, om de afaceri ce nu ține seama de tristețea, fie și afectată, a moșieresei – interpretat de Marius Bodochi –  are succes în fața unui public de azi, mai puțin obișnuit cu persoanele ultramanierate și gata să se regăsească în cei dimpotrivă direcți până la brutalitate și deciși să-și obțină dreptul… Marius Bodochi își gradează bine momentele de furie și de grosolănie… Dana Dumitrescu (Elena Ivanovna) a întruchipat abil o tânără văduvă afectată și, în fond, ipocrită în suferința ei, afișată încât să o știe toată lumea… Luka (Marian Adochiței), valetul doamnei, cel care o îndeamnă să renunțe la hotărârea sa de a nu mai vedea pe nimeni și de a tot aprinde lumânări la portretele celui dus, încasează destule de la ursul Marius Bodochi, nefiind cruțat nici de stăpâna sa... Spectacolul e scurt – cum altfel ar putea sa fie? –, alert și își ține spectatorii în priză, iar actorii – cei trei – au prezențe care se rețin, iar efortul lor trebuie menționat, pentru că în seara aniversară spectacolul s-a jucat de două ori.”

Nicolae Prelipceanu în Teatrul azi


Regia, ilustraţia muzicală, light design: Felix Alexa

Traducerea: Mașa Dinescu

Scenografia: Carmencita Brojboiu 

Data premierei: 1 octombrie 2016

Durata reprezentației: 1h 10 min (fără pauză)

Reprezentații