Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

20 NOIEMBRIE

după Lars Noren
Producție a Teatrului Național Radu Stanca, Sibiu, România

  

 

Duminică, 15 octombrie, ora 21.00
Teatrul Nottara, Sala George Constantin

Cu:

Ali Deac


20 noiembrie este povestea unui adolescent pe care societatea îl transformă în călău.

Pe 20 noiembrie 2006, în oraşul Emsdetten, un tânăr în vârstă de 18 ani deschide focul în fosta sa şcoală şi răneşte mai mule persoane, înainte de a se sinucide.

Piesa lui Lars Noren pleacă de la acest caz real pentru a construi o ficțiune documentată despre viața măcinată a unui tânăr maltratat. Violența cuvintelor ce i-au fost adresate în timpul copilăriei îl împing pe adolescent la o răzbunare fără margini. Acest text oglindește situația Europei occidentale și capitaliste din zilele noastre, care se confruntă cu probleme mari de identitate socială, cum ar fi atacurile teroriste sau valul de imigranți ce au zdruncinat anul 2015.

În 20 noiembrie, Lars Noren analizează psihologia și mecanismul violenței care îl determină pe individ să treacă din poziția de agresat în cea de agresor și, totodată, repercusiunile unei educații defectuoase, care poate crea monștri.

Un text puternic, poetic și angajat în tratarea problemelor societății noastre contemporane.

Un spectacol care dă voce unei tinereți sfâșiate.

În primul rând, m-a interesat ca subiect, textul lui Lars Noren, ca fond. Și în al doilea rând, m-a interesat și ca forma prin care se tratează niște subiecte de genul ăsta. Eu sunt adeptul unui teatru angajat, de atitudine, care să aibă niște valori sociale, politice, mediatice, dar mă interesează foarte mult și cum spunem lucrurile astea. Mă interesează să aflu care e modalitatea prin care, din poveștile oamenilor ăstora, să putem face teatru. În final, informația o putem regăsi oricum în știri, în ziare, pe internet. Dar pe mine mă interesează cum putem lua poveștile astea, ca să devină ficțiuni, să devină teatru și să creeze în spectatori empatie cu oamenii ăștia.”

Eugen Jebeleanu, regizor


Regia: Eugen Jebeleanu

Traducerea: Eugen Jebeleanu și Ali Deac

Consultant scenografie: Velica Panduru

Video: Andrei Cozlac

Data premierei: 14 mai 2016

Durata reprezentației: 1h (fără pauză)

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani

Reprezentații