Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Roman Feodori

        la Teatrul Nottara

Ca formare iniţială, Roman Fedori este pedagog-istoric. În anul 2004, a absolvit Academia de Stat de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în cadrul căreia a urmat cursurile de regie a lui Ghenadi Trostianenţchi. Ca regizor, a montat spectacole pe scenele multor teatre din Rusia, precum şi din ţările baltice, inclusiv pe cele ale Teatrului de Artă „Cehov” din Moscova şi a Teatrului Rus de Stat al Naţiunilor.

A îndeplinit funcţia de prim-regizor al Teatrului de Dramă „V. Şukşin” din Altai iar din anul 2011, pe cea de prim-regizor a Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk  preluând coordonarea artistică a acestuia, în anul 2016.

Sub îndrumarea artistică a lui Roman Fedori, în cadrul Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk, a fost desfăşurată o serie de proiecte atât artistice, cât şi socio-culturale: Laboratorul de Dramaturgie şi Regie Contemporane “Cuier”, laboratorul dramaturgic pentru adolescenţi „ClassAct” (2013) precum şi un proiect cu participarea copiilor cu probleme auditive „Vocea omenească” (2014).

Spectacolele lui Roman Feodori au fost premiate în cadrul festivalurilor internaţionale, naţionale precum şi regionale, fiind incluse frecvent atât în programul principal al Festivalului Naţional Rusesc de Teatru „Masca de Aur”, cât şi în cadrul secţiunii „off”.

Laureat al Premiului de Teatru Naţional „Masca de Aur” (2012) pentru spectacolul „Mutter Courage şi copiii ei” (Teatrului de Dramă „V.M. Shukshin” din Altai).

De asemenea, piesa „Crăiasa Zăpezii” de H.C. Andersen (Teatrul Tânărului Spectator din Krasnoiarsk) a fost nominalizată la premiul „Masca de Aur – 2014), obţinând distincţia de cel mai bun spectacol în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional Rus de Artă Teatrală pentru copii „Arlechin”.

În anul 2014, lui Roman Feodori i-a fost acordată distincţia Guvernului Regiunii Omsk pentru contribuţia sa la păstrarea şi dezvoltarea culturii regionale.

Laureat al celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Regional de Teatru „Tranzitul Novosibirsk”, la categoria „Cea mai bună operă regizorală” pentru spectacolul „Căruţaşul şi Regele” (Novosibirsk, 2016).

Spectacolul vizual „Alisa” (regizor artistic D. Ahmedov, coordonarea artistică Roman Feodori) a obţinut premiul special în cadrul Festivalului Naţional Rus de Teatru „Masca de Aur” (2016), pentru „un exemplu viu de spectacol-feerie”.

 

Experiență profesională în cadrul Teatrului Tânărului Spectator din Krasnoiarsk:

2016 „Peer Gynt”, Henrik Ibsen

2016 „Căruţaşul şi Regele”, A. Jurbin, A. Eppel după lucrările lui I. Babel

2015 „Alice”, L. Carroll

2014 „Degetele magice”, V. Durnenkov

2014 „Ferestre asupra lumii”, F. Beigbeder

2013 „Somn. Vară. Noapte”, W. Shakespeare

2012 „Crăiasa Zăpezii”, H.C. Andersen

2012 „Adolescentul de pe malul drept”

2011 „Povestea reginei moarte şi a celor 7 viteji” A.S. Puşkin

2011 „Visul Nataşei”, Y. Pulinovici

2009 „Cenuşăreasa”, E. Schwarz

 

Lucrările selecte în cadrul altor teatre:

2016 „O noapte de mai”, N. Gogol, Teatrul Tânărului Spectator din Saratov

2015 „Coriolan”, W. Shakespeare, Teatrul Dramatic din Omsk

2015 „Mica Sirenă”, H.C. Andersen, Teatrul Tânărului Spectator din Ekaterinburg

2014 „Un tramvai numit dorinţă”, T. Williams, Teatrul de Artă „Cehov” din Moscova

2013 „Antigona”, J. Anouilh, Teatrul Rus din Estonia

2010 „Servitorul şi Stăpânul” după romanul lui D. Diderot  „Jacques fatalistul”, Teatrul de Dramă „V.M. Shukshin” din Altai

2010 „Mama Curaj şi copii ei”, B. Brecht, Teatrului de Dramă „V.M. Şukşin” din Altai

2008 „Nebuna din Chaillot”, J. Giraudoux, Sankt-Petersburg, Teatrul-studiou al Svetlanei Kriucikovoi

2008 „A douăsprezecea noapte”, W. Shakespeare, Tiumen, Teatrul „Angajament”

2007 „Noaptea” A. Stasyuk, Oriol, Teatrul „Spaţiul Liber”

2006 „Omul cel bun din Seciuan”, B. Brecht, Sankt-Petersburg, Teatrul-studiou al Svetlanei Kriucikovoi

2006 „Cu dragostea nu-i de glumit”, A. de Musset, Oriol, Teatrul „Spaţiul Liber”

 

07 August 2017