Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Totul e relativ...

        dar coooomic!

Am ales să montez textul lui Alan Ayckbourn cu senzația că nevoia acută de comedie a publicului, nevoie ce vine din dorința de a evada din realitatea înconjurătoare, va fi satisfăcută, dar într-un mod mai straniu. Și asta pentru că ceea ce m-a atras cu adevărat în Totul e relativ nu e numai scriitura dramatică, ce îmbină armonios replicile cu haz și situațiile magistral construite, ci un cinism profund, un umor negru ce ține de relativitatea și fragilitatea sentimentelor, o ambiguitate a relațiilor degradate, ce produce un comic exploziv, dar care are la bază, paradoxal, o tristețe profundă. Tristețe ce vine tocmai din faptul că iubirea, certitudinile, totul în viață… e relativ. (Felix Alexa)

DESPRE PIESĂ

În 1967, Alan Ayckbourn a obţinut cu piesa Relatively Speaking primul său succes la Londra. Intitulat iniţial Meet My Father, textul este o farsă care prezintă complicaţiile apărute în momentul în care un tânăr merge în vizită la fostul iubit al viitoarei sale logodnice și la soția acestuia, crezând însă că se află în casa părinţilor logodnicei. Piesa introduce ceea ce avea să devină o caracteristică a stilului „Ayckbourn”: interacţiunea dintre personaje cu firi diferite, puse în situații mai puțin obișnuite.

Relatively Speaking a avut premiera mondială la Scarborough, în 1965. Doi ani mai târziu, a fost montată la Londra, la Duke of York’s Theatre. A fost şi spectacolul care l-a lansat pe Richard Briers, care juca alături de Michael Hordern şi Celia Johnson. De atunci, piesa a fost montată în repetate rânduri de companii profesioniste şi de amatori, iar în 2013, s-a jucat timp de trei luni la Wyndham Theatre din Londra, cu Felicity Kendal în rolul Sheilei.

Piesa a fost jucată şi la Singapore, Kuala Lumpur, Sri Lanka și, în mai 2007, la British Theatre Playhouse.

 

Totul e relativ
de Alan Ayckbourn

Traducerea: Irina Velcescu

Muzica: Alexei Ţurcan
Scenografia: Chiriac Andrada

Regia: Felix Alexa
Distribuția:
Ginny - Raluca Gheorghiu
Greg - Gabriel Răuţă
Philip - Constantin Cotimanis
Sheila - Catrinel Dumitrescu

Durată: 2h

01 Iulie 2017