Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Ovaţii în Rusia

        pentru Somnambulism!

O reprezentaţie a avut Somnambulism, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Modern „Kolyada Plays”, dar a fost de ajuns ca să-i cucerească pe oamenii de teatru şi publicul din Ekaterinburg. Cu aplauze îndelungi şi ovaţii au fost răsplătiţi actorii noştri.

A doua zi, artiştii români au răspuns întrebărilor criticilor de teatru rusi. Un lucru la fel de dificil cu a urca pe scena festivalului! Aşa am mai semnat un succes extern, marca Nottara!

Foto: Ciprian Duica

 

 

 

 

Nevastă-mea murea, iar eu eram blocat în trafic… așa e viața.  Asta e - așa e viața. Sigur, e viață. Cel fel de viață? Atît de pe nesimțite, de tăcută – a fost și nu mai e. ”, spune Slava, personajul principal din această piesă.

 

El descoperă, după moartea soţiei sale, că viaţa lui de cuplu a fost o minciună.

Că n-a minţit numai el, ci şi soţia lui. Şi cu ce consecinţe!

Ce-ţi rămâne să faci, când descoperi că viaţa ta a fost o minciună? Şi când nici nu mai poţi cere explicaţii: moartea ţi-a răpit partenera. Dacă alegi adevărul, nu devii victima opţiunii tale, într-o lume atinsă de morbul minciunii? Şi nu doar în Rusia premiatei autoare de 29 de ani!

 

Spectacolul este rezultatul ediţiei a V-a a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, desfăşurat în luna iulie a anului 2015 la Teatrul Nottara. În cadrul acestuia, au fost prezentate, sub rubrica „Teatrul contemporan rus”, trei piese semnate de scriitoarea Iaroslava Pulinovici: Corul lui CaronJanna şi Somnambulism.

Lui Slava îi moare soţia, Renata. După o vreme, el găseşte e-mailurile soţiei sale, din care reiese că ani de-a lungul Renata îl înşelase, paternitatea lui fiind, astfel, anulată. Oricât l-ar durea, el înţelege că nu are niciun drept s-o învinovăţească pe Renata, fiindcă şi el, de vreo patru ani, are o amantă. Tot gândindu-se la natura minciunii, Slava hotărăşte să nu mai mintă, să spună doar adevărul. Iar această hotărâre îi aduce noi suferinţe: el devine caraghios şi incomod pentru restul lumii.

 

Spectacolul e bine, solid articulat, cu atent conturate momente de crescendo, cu meşteşug pus în scenă la Sala George Constantin de tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu. Care a făcut exact ceea ce trebuia să facă. A întocmit o foarte bună distribuţie, a lucrat cu actorii la nuanţe potenţate de muzica originală a lui Alexandru Suciu, a asigurat dreptul echilibru, totul într-o scenografie de bună calitate semnată de Rodica Der.

Mircea Morariu, adevarul.ro

 

Pentru dosarul complet de prezentare, daţi click aici.

 

17 Iunie 2017