Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Alexandru JITEA în spectacolul

Alexandru Jitea

Alexandru Jitea, născut pe 15 septembrie 1970 la Constanţa, a absolvit Academia de Teatru şi Film, specializarea arta actorului, la clasa profesorilor Mircea Albulescu şi Cătălin Naum, promoţia 1995. A continuat studiile de masterat şi de doctorat în cadrul aceleiaşi instituţii.

Este el însuşi profesor în cadrul Universităţii Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, la Facultatea de Teatru, specializarea arta actorului: Învăţământul artistic de azi este ca societatea: alert, contra cronometru, vrea să obţină mult în cel mai scurt timp posibil şi cu minim de efort. Este un învăţământ care aleargă, ca şi lumea noastră, declară Alexandru Jitea.

La Teatrul Nottara joacă încă din 1995: Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett (regia: Dominic Dembinski), Doi tineri din Verona de William Shakespeare (regia: Cătălin Naum), Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O'Neill (regia: Alexandru Dabija), Îngeri în America de Tony Kushner (regia: Theodor-Cristian Popescu), Leonce şi Lena de Georg Büchner (regia: Felix Alexa), Război şi pace, după Lev Tolstoi (regia: Petre Bokor) sunt câteva dintre montările de succes în care a fost distribuit. Dintre cele mai recente producții ale Teatrului Nottara în care a jucat amintim spectacolele Trei nopți cu Madox de Matei Vișniec, în regia lui Mihai Lungeanu (2015) și D-ale carnavalului de I.L. Caragiale, în regia lui Claudiu Goga (2017).

În 2017, a făcut parte din distribuția spectacolului-lectură Diseară mâncăm la Iocasta de Akis Dimou, în regia lui Yannis Paraskevopoulos, care a avut loc în cadrul proiectului „Spectacolul începe cu o lectură” (14-16 iunie, Teatrul Nottara).

Despre teatru el spune că „poate schimba sau poate declanşa o schimbare în fiecare dintre noi luat separat, dar nu în noi, indivizi priviţi ca o colectivitate. Aşa poate recunoşti ceva din tine într-un personaj, poate te întorci puţin spre tine însuţi”.

(citat din interviul realizat de Dana Ionescu, în yorick.ro, 27 februarie 2012)

Dan-Marius Zarafescu

 

Profesor de actorie la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, din Bucureşti, Alexandru Jitea a semnat în ultimii 11 ani, şi regia unor spectacole, atât pe scenele de stat, cât şi pe cele independente. Intre acestea: Tăiat (Teatrul LUNI de la Green Hours), A fi sau ce va fi... (Teatrul Metropolis), Artă (Godot Café –Teatru), iar la sala George Constantin a teatrului nostru , coemdia de succes Hamlet în sos picant.

 

Prezentare actualizată în 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
39 de trepte - Richard Hannay
Scandal la Operă! - Tito Merelli
Panică - Leo
Metoda (Metoda Grönholm) - Enrique
Titanic Vals - George Dinu
Zeul măcelului - Michel Houllié
Hangiţa - Marchizul di Forlipopoli
Trei nopți cu Madox - Bruno
Alcool -
D-ale carnavalului - Crăcănel
Hamlet în sos picant - Alexandru Jitea
Praf de stele - John
Thailanda - Alexandru Jitea
Repetiția vieții mele - Alexandru Jitea
Repetiția vieții mele - Alexandru Jitea