Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Adela Biţică

Născută pe 21 februarie 1988, Adela Biţică este absolventă a Facultăţii de Teatru – specializarea Regie, din cadrul UNATC I.L. Caragiale. Sub îndrumarea coordonatorului de an, prof.univ.dr. Liudmila Szekely, a ales să monteze pentru examenul de absolvire, piesa Handbag, după Mark Ravenhill, spectacol care a câştigat Premiul pentru cea mai bună regie la Gala Absolvenţilor UNATC 2012. De asemenea, a urmat cursurile Masterului de Regie Teatru, la clasa conf. univ. dr. Ion Mircioagă, din cadrul aceleiaşi instituţii.

În procesul de dezvoltare a personalităţii sale artistice, un rol important l-a jucat şi licenţa obţinută la Facultatea de Sociologie, la Universitatea Bucureşti (2009), unde şi-a desăvârşit abilităţile de comunicare, de înţelegere a vieţii cetăţii şi de cunoaştere interumană.

Crede în colegialitate şi a încercat prin spectacolele sale să promoveze relaţiile de colaborare artistică, între studenţi şi artişti profesionişti, fiind interesată de procesul de creaţie şi de ce se poate naşte din explorarea necunoscutului, astfel încât teatrul să nu fie în slujba artistului, ci a publicului.

Printre spectacolele pe care le-a realizat se numără Omul care mânca lumea de Nis-Momme Stockman (2012, spectacol-lectură), Aleea Soarelui, de Gabriel Pintilei (2012), DOR, un performance realizat împreună cu The Schmutz Company, din Pittsburgh, S.U.A. (2011). În 2010, a fost asistenta regizorului la Blifat, de Gabriel Pintilei, în regia lui Alex Mihail, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Ca regizor pe scena unui teatru profesionist a debutat în 2014, la Nottara, cu spectacolul Poker Face. Prezentată, în premieră, în cadrul ediţiei de debut a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, coordonat de Alexandru Mâzgăreanu, piesa cehului Petr Kolečko a fost aleasă pentru a face parte din repertoriul Teatrului Nottara.

Un text profund, o provocare teatrală, pe care şi-a asumat-o, gândind un spectacol complex, glisând între comedie şi dramă, în care tinerii actori Cristiana Ioniţă şi Costin Dogioiu au avut ocazia să lucreze cu experimentaţii Victoria Cociaş şi Ion Haiduc:

“Spectacolul la care am lucrat este o radiografie sufletească a luptei pentru supraviețuire în pușcăriile politice, în carieră, în relații, în lume. În final, întrebarea cea mai importantă pe care o pune textul este dacă ceea ce ajungem să dăm mai departe copiilor noștri sunt învățături de viață sau sunt propriile noastre cicatrice, dacă ne pregătim copiii pentru viața lor sau pentru a noastră.” (Adela Biţică)

 

                                                                                                                        Silvia Năstasie

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Poker Face - Regia, Concept grafic afiş
Două surori - Regia
Familie de artişti - Asistenţă de regie
Iubirea la oameni - Adela Biţică