Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Victoria Cociaş

În 1980 Victoria Cociaş absolvea I.A.T.C. I.L. Caragiale din Bucureşti, la clasa profesorilor Beate Fredanov, Ion Caramitru şi Sanda Manu. La începutul carierei sale a lucrat, cu talent şi avânt, la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, apoi la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu din Braşov. Însă cariera sa a câştigat în profunzime şi diversitate odată cu angajarea la Teatrul Nottara, în 1987, de care o leagă profesionalismul şi pasiunea pentru teatru. De atunci numeroşi regizori de succes au descoperit în ea energia potrivită pentru proiectele lor. Dintre aceştia îi amintim pe Alexandru Dabija, Petre Bokor, Mircea Cornişteanu, Ada Lupu, Radu Afrim, Radu Gabrea, Claudiu Goga, Vlad Massaci sau Horaţiu Mălăele.

Rolurile sale au rămas pentru multă vreme în memoria publicului, în spectacole dintre cele mai variate, demonstrând calitatea sa de a se adapta oricărei cerinţe pe scenă. Iată câteva dintre montările în care a jucat Victoria Cociaş: Taifun, de Tzao Yui, Scapino şi Burghezul gentilom de Molière, Puricele de Georges Feydeau, Revizorul de Gogol, Cui i-e frică de Vriginia Woolf? de Edward Albee, Două femeie celebre de M. Donald şi R. David, D'ale carnavalului, de I.L. Caragiale, Cheek to cheek de Jonas Gardell, Prinţul Negru de I. Murdoch, Scrisoare de dragoste de Fernando Arrabal, Special sânge de Guy Foissy, Antigona de Sofocle şi multe altele.

A mărturisit că dintotdeauna şi-a dorit să joace în tragedii, fiind un vis nutrit în facultate şi că nici drama nu i-ar fi displăcut. În realitate însă a jucat în multe comedii şi chiar a ajuns să îndrăgească acest gen, simţindu-se astfel şi mai aproape de inima publicului. Îl face să uite de probleme sale şi îl destinde. Ca artist, Victoria Cociaş simte mereu nevoia acestei reciprocităţi dintre actor şi spectator. Poate tocmai de aceea a pus întotdeauna teatrul înaintea filmului. Totuşi, talentul său a adus-o şi înaintea camerei de filmat, în proiectele unora dintre cei mai apreciaţi regizori români: Noiembrie, ultimul bal, în regia lui Dan Piţa, Crucea de piatră, în regia lui Andrei Blaier, E pericoloso sporgersi şi Asfalt tango, în regia lui Nae Caranfil, Faimosul Paparazzo şi Binecuvântată fii, închisoare, în regia lui Nicolae Mărgineanu, Cocoşul decapitat şi Trei zile până la Crăciun (alături de Constantin Cojocaru a fost distinsă cu o Menţiune Specială pentru interpretare, în cadrul TIFF 2012), în regia lui Radu Gabrea.

Pe scena Teatrului Nottara, Victoria Cociaş a putut fi văzută în Poker Face, de Petr Kolečko, în regia Adelei Biţică, unde rolul Jana îi pune la încercare îndrăzneala artistică. Într-un alt registru este rolul principal interpretat în spectacolul Maria Callas – La Divina, de Terrence McNally. Aprecierile favorabile şi premiile câṣtigate de această montare, a cărei regie o semnează Radu Gabrea, îi demonstrează calitatea. O biografie emoţionantă, dar concisă, a uneia dintre cele mai mari artiste ale lumii, interpretată cu nobleţe de Victoria Cociaş, acest spectacol a fost unul dintre cele mai urmărite în ţară şi străinătate. Scandal la Operă! de Ken Ludwig şi Ultimul Don Juan, de Neil Simon, ambele în regia regretatului Petre Bokor, sunt alte două producţii ale Teatrului Nottara, în care, de această dată, actriţa a adus zâmbetul pe buzele spectatorului.

Dintre cele mai recente producții ale Teatrului Nottara în care actrița Victoria Cociaș poate fi văzută și admirată amintim Provocări inocente de Maria Lado sau Opt femei de Robert Thomas.

Irina Zlotea
secretar literar

Prezentare actualizată în 2017