Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Lucian Sabados

Lucian Sabados s-a născut în 1956, la Ploiești. A absovit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, secția: Arta și Metodologia spectacolului, ca șef de promoție. Este teatrolog, regizor și manager cultural.

A semnat regia multor spectacole la Teatrul Toma Caragiu, Ploieşti, Teatrul Maria Filotti, Brăila, Teatrul Toni Bulandra, Târgovişte, Teatrul Odeon, Bucureşti (asistenţă de regie), Teatrul Fani Tardini, Galaţi. Din lista de spectacole puse în scenă de Lucian Sabados amintim selectiv câteva titluri semnificative pentru cariera sa regizorală: Cântăreața cheală de Eugène Ionesco, Frumos e în septembrie la Veneția de Teodor Mazilu, Rapsodie în doi de Neil Simon, Barbierul din Sevillia de Beaumarchais, Cafeaua domnului ministru de Horia Gârbea, Casa Zoikăi de Mihail Bulgakov, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Take, Ianke și Cadîr de Victor Ion Popa, Soția mea, Maurice de Raffy Shart, Schimb urgent... trei surori de Nagle Jackson, Antidotul de Raffy Shart.

În perioada 1991 - 2012, Lucian Sabados a fost director general la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti, iar din iulie 2013, este director al Teatrului Maria Filotti din Brăila.

A urmat cursuri de management cultural în Franța, la Poitiers, Bordeaux şi Lyon şi în Anglia, la Londra. În perioada 1990 - 2011, Lucian Sabados a fost coordonator și director de proiect din partea județului Prahova al Festivalului Internațional de Poezie Nichita Stănescu, manifestare internațională cu peste 30 de ediții. A fost director şi selecţioner al Festivalului de Teatru Toma Caragiu de la Ploieşti (ediţiile 2011 – 2012), al Festivalului Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila și director al Festivalului Internaţional de Jazz Ploieşti Hot Jazz Summit (2006 – 2013).

În 2017, Lucian Sabados a coordonat, din partea Teatrului Maria Filotti, Comitetul de organizare  a Concursului Internațional de Canto Clasic Haricleea Darcle Brăila, aflat la cea de-a XX-a ediție.