Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Andrea Gavriliu

Andrea Gavriliu s-a născut la 2 septembrie 1985, în Sfântu Gheorghe. În 2008, a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Bács Miklós, Secția „Actorie”. Din 2007 până în 2014 a fost actriță la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a jucat în spectacole montate de Radu Afrim, Alexandru Dabija, Ana Mărgineanu și alții. Tot aici și-a început și activitatea coregrafică, pasiune născută încă din copilărie, pe când urma cursuri de balet în orașul natal.

În 2011, a început cursurile de masterat în artă coregrafică la UNATC București, la clasa profesorului Raluca Ianegic, când a realizat spectacolul Zic Zac, care i-a adus, în 2014, Premiul Special al Senatului UNITER pentru teatru-dans și participări la numeroase festivaluri, atât în țară, cât și peste hotare. Acest lucru i-a dat prilejul de a crea, în 2015, Hotel PM la Teatrul German de Stat Timișoara, Dezorient Express la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad și Sărbătoarea primăverii de Igor Stravinski la „M Studio” din Sfântu Gheorghe.

Printre ultimele colaborări cu regizorii se numără aceea cu Radu Afrim pentru Bizoni. Fabulă urbană 1, Girafe. Fabulă urbană 2 de Pau Miró (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), Castingul Dracului (Teatrul Național Târgu Mureș, Compania „Tompa Miklós). Cu Mihai Măniuțiu a realizat coregrafia pentru Lecția de Eugen Ionesco (Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu), La ordin, Führer! de Brigite Schwaiger (Teatrul Municipal „Aureliu Manea” din Turda), Goldberg Show după George Tabori (Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași), Vertij, alături de Vava Ștefănescu, și 3 ore după miezul nopții, în ultimele două având și rolul de interpret. Anul trecut a realizat coregrafia spectacolului Hyokkori Hyotanjima la Bunkamura Theatre Cocoon din Tokyo, în regia lui Kazuyoshi Kushida, iar anul acesta a colaborat prima oară cu Opera Națională din Iași, pentru coregrafia spectacolului Văduva veselă de Franz Lehár, în regia lui Andrei Șerban.

Prezentare actualizată în 2017