Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Filip Ristovski

Filip Ristovski Risio este un artist complex: actor, dansator, cântăreţ – în proporţii egale. A pornit din inima Macedoniei, din Bitola, să cucerească lumea şi a ajuns în România cu o bursă de studii. A stat un an la Ploieşti, învăţând limba română, după care a dat examen la UNATC Bucureşti, unde a intrat din prima încercare, la clasa profesorului Florin Zamfirescu. În anul al treilea de studii a fost descoperit de Cătălina Buzoianu, care l-a distribuit într-un spectacol în limba italiană (Nu era a cincea, era a noua), participând, cu acel rol, la Festivalul „Salvo Randone” din Sciacca, Italia.

A urmat debutul pe scenă, în 1999, la Bulandra, unde a jucat în Turandot, alături de Maia Morgenstern şi Virgil Ogăşanu, apoi a fost Orfeu, în Odiseea 2001, spectacol conceput şi regizat de Cătălina Buzoianu.

A fost Pescăruşul în Pescăruşul Jonathan Livingstone de Richard Bach (regia: Chris Simion, 1998), Calaf, în Turandot (regia: Cătălina Buzoianu, 1999), Nijinski, în Nijinski (2002), pentru care a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare actoricească, Ferdinand, în Furtuna de Shakespeare (2008, regia: Cătălina Buzoianu), Mercutio, în Romeo şi Julieta (2009, regia KERO® ‒ Kérenyi Miklós Gábor), Chiriac, în O noapte furtunoasă (regia: Ştefan Neagrău, la UNMB, 2015) sau Fredy, în My Fayer Lady (regia: Răzvan Ioan Dincă, 2016).

A început studii de canto clasic cu profesoara Bianca Manoleanu, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi a jucat la Operetă în spectacolele Văduva Veselă şi Romeo şi Julieta.

Din 2011 predă cursuri de actorie şi mişcare la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din 1988, este colaborator al Teatrului Naţional din Bitola, Macedonia şi membru al Fundaţiei Culturale „Compania Mică”. Din 2001 este membru al Asociaţiei franco-române „Mnemosyne”, iar din 2007 este membru în Jazzy Company a lui Mircea Tiberian.

De asemenea, a jucat în filme, interpretând rolul lui Mafioso în Assassino, un scurtmetraj realizat de Milos Vlaski în 1998, al lui Richard în Bucureşti, te iubesc, în regia lui Mircea Ghinescubi (2013) sau pe cel al lui Nicu Dincă în Lecţii de viaţă (regia: Mihai Bretilă, 2015).

La Teatrul Nottara joacă în prezent în spectacolele O poveste foarte simplă, rolul Cocoşului (regia: Ljupcho Georgievski), şi Tango, monsieur?, rolul lui Carlo Spinelli (regia: Anca Maria Colţeanu).

Prezentare actualizată în 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Tango, monsieur? - Carlo Spinelli
Provocări inocente - Cocoșul
Noi doi - Alexander
Provocări inocente - Asistența de regie
Hamlet în sos picant - Laertes
Balul sinucigașilor - Showman
MOLIÈRE | ERÉILOM - Cerșetorul
Figaro - Don Gusman Brid'Oison, locotenentul reședinței
Asta-i ciudat! - Stavrică
Trei surori - Nikolai Lvovici Tuzenbach