Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Irina Velcescu, Dan Bordeianu şi Diana Roman în spectacolul

Dan Bordeianu

Detaşarea, zâmbetul care, în pofida experienţei profesionale şi personale de 39 de ani împliniţi, încă pare unul timid, l-au recomandat pentru rolul Străinului din Funcţionarul destinului de Horia Gârbea, în regia Ancăi Maria Colţeanu. Un personaj cu ochii „atotcuprinzători”, capabili să înţeleagă complexitatea vieţii, cu naivitatea sufletului liber de orice încătuşare a materiei şi cu umorul celui pe care nimic din exterior nu îl tulbură. Să fii un reprezentant al destinului este o menire nobilă, la fel de nobilă cum era cea a personajului Andrei Bolkonski din romanul de referinţă al lui Lev Tolstoi, Război şi pace, rol pe care îl interpreta în 2003, sub îndrumarea regretatului regizor Petre Bokor. 

Pe scena Teatrului Nottara joacă de 12 ani. La începutul colaborării sale a interpretat roluri în comedii precum: Uzina de plăceri S.A., de Valentin Nicolau, regia: Alexandru Berceanu (2002) sau Miresele căpitanului, adaptare după comediile lui Plaut, de Burt Shevelove şi Larry Gelbart, regia: Petre Bokor (2002). În stagiunea curentă poate fi văzut interpretând rolul Chiriac, din O noapte furtunoasă, de I.L.Caragiale, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu şi Seth din Un pic prea intim, de Rajiv Joseph, în regia lui Cristi Juncu.

Ca tipologie, Dan Bordeianu se încadrează în cea a junelui prim, care prin alura şi menirea sa rămâne în memoria tuturor, aşa cum s-a întâmplat cu rolul principal, Ma Lu, din spectacolul Rinocerul îndrăgostit, de Liao Yimei, în regia lui Mihai Lungeanu. Sensibilitatea nu lipseşte de pe lista calităţilor cu care actorul este înzestrat. Popularitatea de care se bucură în rândului publicului şi al lumii media se datorează şi rolurilor din producţiile Numai iubirea, Lacrimi de iubire, Iubire ca-n filme, precum şi filmelor marca MediaPro Pictures: Modigliani şi James.

Aşa cum mărturiseşte, regizorul Cătălin Naum i-a fost mentor încă din anul I de facultate, când începe să meargă la Teatrul Studenţesc Podul. A studiat Actoria în cadrul Academiei de Teatru şi Film Bucureşti, la clasa prof. Mircea Albulescu; dovadă stau ţinuta, demnitatea sa scenică şi privirea pătrunzătoare. În facultate a avut ocazia să fie distribuit în roluri diverse, acoperind o mare paletă de caractere, care i-au îmbogăţit aria de interpretare şi i-au maturizat talentul: de la Harap-Alb la Tipătescu, de la Platonov la Lysander din Visul unei nopţi de vară, de Shakespeare, de la Hamlet la Marin Miroiu din Steaua fără nume, de Mihail Sebastian, de la Romeo la Holden Caulfield din De veghe în lanul de secară, de J.D.Salinger, de la Gelu Ruscanu din Jocul ielelor, de Camil Petrescu la Andronic din Ultima oră, de Mihail Sebastian.

Aşadar, poate nu din întâmplare a fost ales, în primăvara anului 2014, ambasador al Teatrului Nottara, alături de alţi doi colegi ai săi, actori îndrăgiţi – Ada Navrot şi Andi Vasluianu, pentru a reprezenta instituţia în cadrul emisiunilor, evenimentelor sau interviurilor la care este invitat.

Ruxandra-Vera Ştefan

Secretar literar