Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Luminiţa Erga şi Ioana Calotă în spectacolul

Ioana Calotă

De mică a fost conștientă că vocația sa ține de scenă. A absolvit UNATC București, în 2003, cu o partitură de referință, rămasă ani și ani în memoria spectatorilor, rolul principal din Mă cheamă Isbjörg. Sunt o leoaică. Regia îi aparținea Gianinei Cărbunariu, deopotrivă absolventă în anul acela. Performanța de atunci i-a adus mai multe premii și angajarea la Teatrul Nottara. Până la acel moment, talentul îi fusese șlefuit de profesorii Cătălin Naum, Mircea Albulescu, Sanda Manu, Ion Cojar, Gelu Colceag și Tania Filip. Au contat mult și workshop-urile pe care le-a făcut cu regizorii Radu Penciulescu, David Esrig și Andrei Șerban.  

O actriță cu nerv, în care sensibilitatea, feminitatea și energia se amestecă în doze infailibile. Ioana Calotă poate fi când ingenuă, când fetiță, când leoaică, menținându-se de fiecare dată la același nivel performant. Temperament, timbru, prezență, energie, toate fac din ea o actriță aparte. Mereu veselă, mereu soloară, mereu binevoitoare și jucăușă, Ioana Calotă este una dintre cele mai intense pete de culoare artistică ale Teatrului Nottara.

A avut numeroase roluri care i-au pus în valoare talentul în spectacole ca Ultima oră (Magda Miu) și Steaua fără nume (Mona), ambele pe texte de Mihail Sebastian, Jocul ielelor (Maria Sinești) de Camil Petrescu, Ursul de A.P. Cehov, Hamlet și Macbeth de Shakespeare și multe altele. A jucat și numeroase partituri de comedie.

Drumul său a fost trasat de întâlniri cu regizori de referință ca Alexandru Dabija (Înșir'te, mărgărite de Victor Eftimiu), Radu Afrim (Cheek to Cheek de Jonas Gardel), Vlad Massaci (Roman teatral de Bulgakov), Alexander Hausvater (Familie de artiști de K. Kostzer şi A. Arias), Mihai Măniuțiu (Alcool), toate la Teatrul Nottara și Bocsárdi László (Tartuffe de Molière la Teatrul de Comedie). A jucat și în spectacole de poezie și muzică clasică, dar și în două montări în teatrul independent (Șocant/ Blasted de Sarah Kane, în regia lui Szabó K. István, și Feisbuc, un spectacol de Alexandru Jitea).

Printre capitolele artistice care îi aduc cele mai mari satisfacții în carieră se numără desele sale apariții în teatrul radiofonic, cel care învinge efemeritatea spectacolelor de pe scenă. Talentul și timbrul său deosebit au recomandat-o pentru multe roluri importante de pe „calea undelor”. A interpretat la radio personaje din toate piesele cehoviene și din texte consistente scrise de Oscar Wilde, Lucian Blaga, Dumitru Solomon, Dumitru Radu Popescu, Gabrielle D'Annunzio, Ursula Rani Sarma, Charles Perrault și mulți alții.

A făcut parte din distribuția spectacolului Mitică Popescu (regia: Roman Ilin Feodori), realizat în cadrul Laboratorului de Teatru DENS 2017, și a fost unul dintre cele patru personaje feminine din spectacolul-lectură Thailanda de Dimitris Kechaidis și Eleni Chaviara, regia: Mihai Lungeanu, care s-a desfășurat în cadrul ediției a IX-a a proiectului „Spectacolul începe cu o lectură”, organizat de Teatrul Nottara în perioada 14-16 iunie 2017.

A primit Premiul pentru cea mai populară actriță a Teatrului Nottara, la cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru „FEST(in) pe Bulevard” (2017).

Cristina Rusiecki
consultant artistic și critic de teatru

Prezentare actualizată în 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Mobilă şi durere - Melania
Mult zgomot pentru nimic - Hero
Titanic Vals - Sarmisegetuza
Vestul singuratic - Girleen
Fazanul - Armandine
Călătoria - Prezicătoarea
Familie de artişti - Carmen
Efecte colaterale - Diana
Provocări inocente - Purcica
Alcool -
Opt femei - Augustine (mătuşa, sora lui Gaby)
Asta-i ciudat! - Mangelica
Balul sinucigașilor - Josette
În cădere liberă - Mireasa, Gravida
Figaro - Suzanne, prima cameristă a contesei și logodnica lui Figaro