Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Alexandru Repan şi Crenguţa Hariton în spectacolul

Crenguţa Hariton

Remarcabilă pentru finețea și sensibilitatea ei, actrița, născută la Constanţa, a absolvit Academia de Teatru și Film, promoția 1993. L-a avut ca profesor pe Alexandru Repan, de la care a învățat profesionalismul, atât de admirat, al generației de aur. Datorită calităților sale actoricești și a entuziasmului, profesorul său i-a îndrumat pașii spre Teatrul Nottara, căruia i-a rămas devotată până în prezent.

Personajele comice, cu unele nuanțe dramatice, interpretate în prezent de Crenguța în spectacole precum: O noapte furtunoasă, Hangița, Soțul păcălit, Matrimoniale, Vizitatorul Vacanță în Guadelupa, Umor, amor, fior de dor...în București, De dor și drag, Maria Tănase, au o candoare aparte, dar şi o undă de melancolie. Se bucură că pot înveseli publicul, însă parcă trăiesc cu regretul de a fi „condamnate” să fie personaje comice. Capacitatea de a împleti nuanţe contradictorii este o caracteristică aparte a jocului său, o bogăţie care reflectă pe lângă talentul înnăscut, multă muncă, devotament față de meserie și dragoste față de colegii de scenă, cărora le poartă mereu o grijă frățească.

Crenguța Hariton a crescut în teatru, a fost o vreme actor-păpușar la Teatrul de Păpuși Ciufulici din Ploiești. De-a lungul timpului a lucrat cu regizori precum: Dinu Cernescu, Ada Lupu, Vlad Massaci, Mircea Cornișteanu, Alice Barb, Claudiu Goga, Radu Afrim, Tino Geirun, Dragoș Galgoțiu, care au apreciat-o pentru seriozitatea, implicarea și flexibilitatea ei profesională.

Într-un interviu acordat pentru revista online eva.ro, Crenguța Hariton mărturisește că cea mai mare realizare este fiica ei, Ioana Teodora: În prezent copilul și meseria sunt cele mai importante lucruri din viața mea. N-aș putea să mă ocup de una, dacă cealaltă nu ar mai exista. Din această afirmație, dar și bucurându-ne de prezenţa ei, înţelegem că actriţa este un om echilibrat, discret, generos. Toate acestea se întrevăd și pe scenă, în spatele personajelor pe care le joacă.

Nu mai puțin specială, prin căldura pe care o emană, este și vocea ei, datorită căreia a avut colaborări cu Teatrul Național Radiofonic. Acestea cuprind o bună parte dintre poveștile despre zeii și eroii antichității grecești, adaptări radiofonice intitulate chiar: Afrodita, Antigona, Apollo, Artemis, Poseidon, Dionisos, Hades, Hefaistos, Hera, Hermes, Iubirile lui Zeus, precum și fascinatele Povești ale Șeherezadei, pline de mister.

Cea mai recentă producție a Teatrului Nottara în care joacă este spectacolul Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu (2017), rezultat al ediţiei a V-a a proiectului Spectacolul începe cu o lectură, desfăşurat în luna iulie a anului 2015.

Ruxandra Vera Ştefan

Prezentare actualizată în 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Vizitatorul - Anna Freud
Vacanță în Guadelupa - Pauline Guéraud
Matrimoniale - Mira
O noapte furtunoasă - Veta
Soţul păcălit - Claudina
Fazanul - Doamna Pinchard
Yom Kippur - Evelyn
Familie de artişti - Raimonda/Carola
Alcool -
Somnambulism - Alla
Hangiţa - Mirandolina
MOLIÈRE | ERÉILOM - Dorine, moașa
Cum vă place - Le Beau şi Nobil 1
Somnoroasă aventură - Cleo