Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Alexandru Mâzgăreanu

Născut pe 24 ianuarie 1987, la Bucureşti, Alexandru Mâzgăreanu este unul dintre cei mai creativi, mai curajoşi şi mai de succes regizori ai tinerei generaţii.

A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale, Facultatea de Teatru – secţia Regie, la clasa profesorului Tudor Mărăscu (2008), şi masterul, la aceeaşi specializare, la clasa profesorului Alexa Visarion (2011).

În mai puțin de șapte ani, el a lucrat în teatre importante din România: Teatrul Național I.L. Caragiale, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, ArCuB și Teatrul Metropolis.

În montările sale, el a surprins mereu prin propuneri îndrăznețe, caracterizate de candoare, cu un umor inteligent și subtil, uneori cu accente aspre, dure, care se impun în sensibilitatea publicului.

Printre spectacolele montate se numără: Fool for Love de Sam Shepard, la UNATC, licență (2008); Romanțioșii de Edmond Rostand, la Teatrul de Comedie și preluat de Teatrul Nottara (2008); Funcționarii, după A.P. Cehov, la Teatrul Metropolis (2010); Dragă Elena Sergheevna de Ludmila Razumovskaia, la Teatrul de Comedie (2010); Purificare Petr Zelenka, la Teatrul Național I.L. Caragiale (2011); Pentru că pot de Arthur Kopit, la Teatrul ODEON (2011); Cabina artistelor de Arnost Goldflam, la ArCuB (2011); A douăsprezecea noapte de William Shakespeare, la Teatrul Regina Maria, Oradea (2013); Gărgărițele se întorc pe pământ de Vasili Sigarev, la Teatrul Tineretului, Piatra Neamț (2013); Factorul uman de Thierry Janssen, la Teatrul de Comedie (2014); Vicleniile lui Scapino de J.-B.P. Molière, la Teatrul Tineretului, Piatra Neamț (2014); Căsătoria N.V. Gogol, la Teatrul Regina Maria, Oradea (2014).

A fost coordonatorul proiectului Spectacolul începe cu o lectură la Teatrul Nottara (2013); membru al Clubului de Excelență al Tinerilor Dignitas (Fundația Dignitas); spectacol-lectură Frați de cruce de Liviu Lucaci, la Teatrul Nottara (2013);

La Teatrul Nottara a regizat spectacolele: True West de Sam Shepard (2010), O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale (2012), Mizantropul de J.-B.P. Molière (coproducție a Asociației Opera Prima și Fundației Dignitas, 2014), Fazanul de Georges Feydeau (2015) și Somnambulism de Iaroslava Pulinovici (2017).

 

Silvia Năstasie