Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Foto: Alexandra Mâzgăreanu

Sorina Ştefănescu

Este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, Facultatea de Teatru, specializarea actorie, clasa profesoarei Adriana Popovici (2008). În prezent, îşi desfăşoară cursurile doctorale în Studii Teatrale Aplicate, sub coordonarea profesorului Olga Delia Mateescu (2013-2016).

Şi-a dorit să facă teatru pentru a „trăi mai multe vieţi într-una singură”, o interesează schimbările, transformările, căutările, tot ceea ce te face să descoperi şi să mergi mai departe cu noi întrebări. 

Primul rol pe scena unui teatru profesionist a fost Maria Efimovna Grekova, în Platonov de A.P.Cehov (autorul ei preferat), regia: Liviu Lucaci, UNATC şi Teatrul Foarte Mic, 2008, un spectacol „de suflet”, laborator, pe care încă îl consideră un reper în cariera sa. A urmat, în acelaşi an, rolul Asistenta lui Straforel, în Romanţioşii de Edmond Rostand, regia: Alexandu Mâzgăreanu, spectacol care s-a jucat la Teatrul de Comedie, la Teatrul Nottara precum şi într-un mini-turneu, în Austria şi Germania.

Sorina Ştefănescu este o tânără actriţă care reuşeşte să îmbine în interpretarea sa emoţia, luciditatea şi comicul, dar foarte evidentă este, dincolo de desăvârşirea tehnicilor teatrale, preocupare pentru jocurile de idei, pentru gândul din spatele acţiunii, pentru dimensiunea raţională a ludicului.  

Caută sensul în tot ceea ce face şi, fie că joacă în teatrul independent: Carol, în Central Park West de Woody Allen, regia: Kovács Zsuzsanna, 2011, Silvia Toscano, în Disco Love, după Yasmina Reza, Olivier Lécot și Jean Dujardin, regia: Catinca Drăgănescu şi Alexandru Mâzgăreanu, 2014, la Godot Café-Teatru; Diriginta, în Aggressive Mediocrity de Catinca Drăgănescu, regia: Catinca Drăgănescu, Teatrul Luni de la Green Hours, 2013; Delia, Occupy-future de de Catinca Dragănescu, regia: Catinca Drăgănescu, Teatrul Mignon, 2014, fie în cel de stat, este interesantă de dezvăluirea profunzimii textului ales.

Colaborarea cu regizorul Alexandru Mâzgăreanu, fostul ei coleg de facultate, este una importantă, pentru că subliniază ideea de echipă, pe care o consideră esenţială pentru succesul unui proiect. În regia lui a jucat în spectacolele: Funcţionarii, după A.P. Cehov, Teatrul Metropolis, 2010 – rolul Domnişoara; Dragă Elena Sergheevna de Ludmila Razumovskaia, Teatrul de Comedie, 2010 – rolul Elena Sergheevna; Cabina artistelor de Arnošt Goldflam, ArCuB, 2011 - rolul Klara.

La Teatrul de Comedie a interpretat-o şi pe Kristin, în Domnişoara Iulia de August Strindberg, regia: Liviu Lucaci, 2009, iar la Teatrul Naţional I.L. Caragiale a fost Otillia Miller, în Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia: Alexander Morfov, 2011, şi Evelyn, în Dragoste în patru tablouri de Lukas Bärfuss, regia: Elena Morar, 2014.

În stagiunea actuală a teatrului de pe Bulevardul Magheru, Sorina este temperamentala Ziţa, în O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, Arsinoé, în Mizantropul de J.-B.P. Molière (coproducție a Asociației Opera Prima și Fundației Dignitas), şi Lucienne, în Fazanul, de Georges Feydeau, regia celor trei spectacole fiind semnată de Alexandru Mâzgăreanu.

 

                                                                                                                        Silvia Năstasie