Site-ul nottara.ro foloseste cookies ca să îţi ofere o experienţă mai placută online. Informaţiile din cookies sunt anonime. Prin continuarea navigării ești de acord cu acest lucru. OK! Vreau detalii
 Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi
Foto: Alexandra Mâzgăreanu

Sorina Ştefănescu

Este absolventă a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, specializarea „Actorie”, unde a studiat sub îndrumarea profesoarei Adriana Popovici (2008). Între 2008 și 2010 a urmat studii masterale, specializare „Arta Actorului”, în cadrul Facultăţii de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale, la clasa prof. Gelu Colceag. În prezent, îşi desfăşoară cursurile doctorale în Studii Teatrale Aplicate, sub coordonarea profesorului Olga Delia Mateescu.

Şi-a dorit să facă teatru pentru „a trăi mai multe vieţi într-una singură”, o interesează schimbările, transformările, căutările, tot ceea ce te face să descoperi şi să mergi mai departe cu noi întrebări.

Primul rol pe scena unui teatru profesionist a fost acela al Mariei Efimovna Grekova, în Platonov de A.P.Cehov, în regia lui Liviu Lucaci (UNATC şi Teatrul Foarte Mic, 2008), un spectacol „de suflet”, pe care încă îl consideră un reper în cariera sa. A urmat, în acelaşi an, rolul Asistenta lui Straforel, în Romanţioşii de Edmond Rostand, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, un spectacol care s-a jucat la Teatrul de Comedie, la Teatrul Nottara, precum şi într-un miniturneu, în Austria şi Germania.

A avut numeroase roluri în teatrul independent: Carol, în Central Park West de Woody Allen, regia: Kovács Zsuzsanna, 2011; Diriginta, în Aggressive Mediocrity de Catinca Drăgănescu, regia: Catinca Drăgănescu, Teatrul Luni de la Green Hours, 2013; Silvia Toscano, în Disco Love, după Yasmina Reza, Olivier Lécot și Jean Dujardin, regia: Catinca Drăgănescu şi Alexandru Mâzgăreanu, 2014, la Godot Café-Teatru; Delia, în Occupy-future de de Catinca Dragănescu, regia: Catinca Drăgănescu, Teatrul Mignon, 2014.

Colaborarea cu regizorul Alexandru Mâzgăreanu, fostul ei coleg de facultate, este una importantă, pentru că subliniază ideea de echipă, pe care o consideră esenţială pentru succesul unui proiect. În regia lui a jucat în spectacolele: Funcţionarii, după A.P. Cehov, Teatrul Metropolis, 2010 – rolul Domnişoara; Dragă Elena Sergheevna de Ludmila Razumovskaia, Teatrul de Comedie, 2010 – rolul Elena Sergheevna; Cabina artistelor de Arnošt Goldflam, ARCUB, 2011 - rolul Klara.

La Teatrul de Comedie a interpretat-o şi pe Kristin, în Domnişoara Iulia de August Strindberg, regia: Liviu Lucaci, 2009, iar la Teatrul Naţional I.L. Caragiale a fost Otillia Miller, în Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, regia: Alexander Morfov, 2011 (spectacol nominalizat la categoria „Cel mai bun spectacol”, în cadrul Premiilor UNITER 2012), Evelyn, în Dragoste, în patru tablouri de Lukas Bärfuss, regia: Elena Morar, Proiect 9G la TNB, 2014 și D, Bom, Ru, F1, în Suntem ultimii cinci de Samuel Beckett, Proiect 9G la TNB, 2014.

Pe scena Teatrului Nottara, a întruchipat varii personaje: Ziţa, în O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, regia: Alexandru Mâzgăreanu (2012), Arsinoé, în Mizantropul de J.-B.P. Molière (2014, spectacol găzduit) şi Lucienne, în Fazanul de Georges Feydeau (2015-prezent), în regia aceluiași regizor, și Nastia, în Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski, în regia Evgheniei Berkovici (2017-prezent).

Carierea actoricească a Sorinei Ștefănescu nu se oprește doar la scena teatrului, ci continuă și în cinematografie, actrița putând fi văzută în Born to Fly - Nadia Comăneci, regia: Pola Rapaport, film documentar, 2015; Germans, regia: Cristian Twente, Castel Film, 2008 și Vecini pentru 10 minute, regia: Alexandru Roza, scurtmetraj UNATC, 2008.

A primit Premiul pentru cea mai bună actriţă într-un spectacol de regie, pentru rolul Domnişoara din Funcţionarii, la Gala Absolvenţilor, Secţiunea „Masterat”, 2010.

Prezentare actualizată în 2017

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
O noapte furtunoasă - Ziţa
Fazanul - Lucienne
Iubirea la oameni - Nastia, soţia lui Ivan
Vlaicu Vodă - Dna Clara
Despot Vodă - Doamna
Trilogia Moldovei -
MOLIÈRE | ERÉILOM - Elmire, Béline, Armande Béjart
Cum vă place - Phoebe