Acasă  Repertoriu  Program  Public  Artiști  Publicații  Tur virtual  Despre noi

Luminiţa Erga

Dacă o veţi întâlni pe stradă cu siguranţă o veţi recunoaşte. Aţi văzut-o, probabil, pe scenă, la televizor sau într-un film şi v-a rămas în memorie prin prezenţa sa intensă. De fiecare dată când apare pe scenă, Luminiţa Erga se remarcă printr-o siguranţă de sine vibrantă.

Sub îndrumarea profesorului său, Mircea Albulescu, şi-a cizelat talentul, şi-a cultivat nuanţele în joc şi a dezvoltat un control deosebit asupra construcţiei rolurilor. Întâmpină fiecare întâlnire cu personajele sale cu relaxare, dar şi cu un profesionalism evident, cucerind spectatorul de la prima sa apariţie în luminile rampei.

Datorită sensibilităţii sale ludice şi a angajamentului total faţă de meseria de actriţă, Luminiţa Erga a abordat de-a lungul carierei, numeroase personaje dintre cele mai diferite şi neaşteptate. Printre regizorii care au găsit-o potrivită pentru spectacolele lor se numără: Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija, Beatrice Rancea, Petre Bokor, Dinu Cernescu sau Teodora Câmpineanu. Cu o inepuizabilă energie a lucrat la o serie de roluri care sunt încadrate în registre aproape opuse – de la un comic debordant, până la o intimidantă tărie de caracter, fiind distribuită în montări bazate pe textele unor autori cunoscuţi (Yasmina Reza, Tudor Muşatescu, Bertolt Brecht, Jean Anouilh ş.a.).

A realizat cu precizie şi succes personaje precum: Veta din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, Ma’am din Macbett de Eugène Ionesco, Ileana Cosânzeana din Înşir-te mărgărite de Victor Eftimiu, Andromaca din Teatru Antic de Eschil, Doamna Griffin din Blocaţi în dormitor de John Tobias, Lady Capulet din Romeo și Julieta de William Shakespeare, Sylvia din Sylvia de Gurney sau Doamnana Paliveca Bravul din Soldat Švejk de Jaroslav Hašek.

Pe lângă realizările sale în lumea scenei, puteţi să o vedeţi pe Luminiţa Erga în producţii cinematografice şi de televiziune. Poate aţi urmărit cu plăcere episoadele serialelor La Bloc, Om sărac, om bogat, Lacrimi de iubire, Arestat la domiciliu sau aţi văzut adaptările pentru televiziune ale spectacolelor: Ultima haltă în Paradis de Valentin Nicolau (regia: Alexandru Tocilescu), Escu de Tudor Muşatescu (regia: Constantin Dicu) ori Valsul lebedelor, în regia lui Constantin Dicu.

În stagiunea curentă a Teatrului Nottara, o puteţi vedea în spectacolele: Zeul măcelului de Yasmina Reza (regia: Claudiu Goga), Ultimul Don Juan de Neil Simon (regia: Petre Bokor), 39 de trepte, adaptare după John Buchan, Scandal la Operă! de Ken Ludwig (ambele în regia lui Petre Bokor), Titanic Vals de Tudor Muşatescu (regia: Dinu Cernescu) şi, în cel mai recent specatcol în care joacă, Portugalia de Zoltán Egressy (direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză).

 

Irina Zlotea

» Spectacole la Teatrul Nottara, în această stagiune
Scandal la Operă! - Maria Merelli
39 de trepte - Annabella Schmidt / Pamela / Margaret
Ultimul Don Juan - Alana Navazio
Titanic Vals - Dacia
Zeul măcelului - Véronique Houllié
Portugalia - Soţia
Yom Kippur - Malka
Tango, monsieur? - Stefania Florio
Efecte colaterale - Oana